Thursday, December 31, 2009

anniversary party

hai..hai..
minggu lepas hari jumaat malam sabtu aku dan hubby buat cket makan-makan untuk famili aku sempena our 1st anniversary.bukan tu jek, niat aku nak jumpa sume adik beradik aku sebelum aku berangkat ke sarawak.lepas ni confirm 3 bulan baru dapat balik kg. sedey..huhu
jom la tengok gambar2 masa kejadian..




gambar wajib ni..rasa macam kawin lg sekali plak..huhu


antara menu..spaghetti dan laksa johor..yang ni aku masak sendiri


nasi beriani gam..kambing dan ayam..yang ni beli..hahaha


paling dapat sambutan..pizza hut..


last..but not least..blueberry cake..sedapnye


majlis abis lebih kurang pukul 11 malam..terima kasih pada sume famili dan paling best dapat hadiah dari kak Ngah aku..thanks Ngah..mmuah.

Tuesday, December 22, 2009

happy anniversary to us!!!

happy anniversary to us..
semalam 21 dec 2009 genap setahun usia perkahwinan aku bersama suami..
pelbagai dugaan cabaran kita tempuhi bersama..
semoga ikatan perkahwinan ini akan kekal selama-lamanya..

menatap indahnya senyuman diwajahmu
membuatku terdiam dan terpaku
mengerti akan hadirnya cinta terindah
saat kau peluk mesra tubuhku..
banyak kata..yang tak mampu ku ucapkan
kepada dirimu..
aku ingin engkau selalu
hadir dan temani aku
disetiap langkah yang meyakini ku
kau tercipta untukku..
meski waktu akan mampu
memanggil seluruh raga ku
ku ingin kau tahu
ku selalu milikmu yang mencintaimu
sepanjang hidupku..

debaran saat di satukan





Monday, December 7, 2009

happy birthday to me!!!


happy belated birthday to me..hahaha lambat..sepak sikit
alhamdulillah..syukur pada 5 Dec 2009 aku genap 28 tahun. **tua dowh..
terima kasih pada kawan2 dan famili yang masih ingat..
terutama pada en suami jugak..sangat menjadi ye suprise tu..huhuhu
I wish I'll be a good daughter..wife..and mummy..





Monday, November 30, 2009

November..bulan keluar duit!!!!

insiden 1:
anda kenal dengan pakcik kat gambar atas ni??
tak kenal kan..aku pun tak kenal..hahahahah
tapi kan.. for your info, pakcik kat atas ni la yang accident dengan aku pagi tadi. mai aku story ape yang terjadi pagi tadi...
on my way pegi keje aku macam biase la..bawak kete tak bape nak rempit la sebab kete banyak. bila nak sampai kat simpang 3 jalan Batu Pahat-Kluang aku pun slow kn kete la..lampu merah depan tu. tengah dok pelan2 tu tetiba jek ada 1 motor tu dok sebelah aku menghempit kete aku dan jatuh tergolek2.**eii..mcm wat repot polis jek ni..hahah**
aku terkejut badak ler..pakcik tu nk masuk lane kanan tp die terus jek jalan..tak tengok kete kt sebelah die pun..ape lagi...kn dah tertonggeng..
aku panik tul masa tu..aku berenti la kt tepi. ada 2 mamat ni pun berenti tolong pkcik tu.
pakcik tu cool jek...aku yg panik. tp dalam cool tu die bunyi gak.."pakcik dh signal ko tak nampak ke?"
adoi pkcik oiii...kalau aku nampak tak kn ler aku sengaja langgar die. tak masuk akal kn.
pakcik tu yang jalan ke kanan suke2 tak tengok side mirror kete dh dekat.
pakcik tu luka2 kat tangan die, kaki, side mirror pecah, plat patah. aku nak bawak die g klinik tak nak pulak. so aku bg la die duit utk g klinik dengan betulkn motor tu..
huh..nasib baik la tak kes polis. kalau tak aku yang masuk lokap dulu sebab lesen memandu aku dah mati..huaaaaaaaaaaaa.
aku baru perasan semalam lesen aku mati 17 nov lps..huaaaaa. selamba badak jek aku dah jauh berjalan tak perasan lesen mati.

insiden 2:
ha..gambar mamat yang terconggeng2 ni pun aku tak kenal nama die sebab die mekanik baru kat Kia Motor Service Center Batu Pahat. ni lagi satu hal buat aku kua duit..**cop!!duit suami kus ye. entah kenapa la macam2 hal belaku bulan ni. tetiba jek wiper kete aku tak bole landing baik punye. die dok kat tengah2 cermin tu. aku malu ler..sampai g keje pinjam kete abang aku sebelum aku g hantar kt 'doktor' die. menurut kata mamat yang tengah posing ni motor wiper tu rosak..tak pasal2 kua duit lagi.huh..

insiden 3:
masa hari raya haji yang kedua..sebagai menantu yang bukan hantu pergi ler melawat MIL di segamat. bila dah lama tak jumpa banyak la boraknye tu memandang semua adik2 ipar aku ada. pastu bile time nak balik tu dengan bangganye aku keluar rumah MIL pakai tumit tinggi.
masuk jek kete..alamak tak hidup plak enjin ni. malu dah ni.. tadi punya la control cun skali tak hidup plak enjin ni..start banyak kali tak hidup jugak.malu2...
bila FIL tengok bateri kete rupanya. memang patut pun sejak beli tak penah tukar lagi..
huaaaa....kua duit lagi..nasib baik duit suami kus yang die suruh tukar ke rupiah tu aku tak tukar lagi..kalau tak.."mak..pinjam duit..huaaa..malu.**duit suami kus lagik..huhu

insiden 4:
roadtax kete pun mati gak ni..bulan ni kene renew.**duit sape??



nota noti: thanks b..nanti syg bayar dengan kasih sayang ye..ahaks.





Tuesday, November 17, 2009

tak der tajuk..


firstly..aku nak ucapkan selamat hari ulang tahun yang ke 44 pada abang aku..Dr. Zainudin bin Abu Bakar a.k.a oteh..semoga panjang umur..dilimpahkan rezeki..dan mendapat keberkatan hidup dunia dan akhirat nanti.

buat kawan aku gak..Nazhatul Shima a.k.a dak Yus..opss..semalam besday die. kire aci la kan aku wish ko arini ek.hehehe... semoga berbahagia selalu.


kat atas ni pulak award dari dak alex. sebab aku ni sebagai salah seorang dari lovely followers die. huahuahua....tenkiu..tenkiu..
tahniah pada dak alex sebab follower die dah menjangkau ratusan tau.
tepuk..tepuk..



Saturday, November 7, 2009

salam semua..

kejap tenggelam kejap timbul aku ni kn??
ntah kenapa tahap kemalasan aku dah sampai tahap jingga...**hehehe..mcm amaran banjir ler plak
mood tak der ler lepas balik dari sarawak ni..mcm tak paham plak

ok la..malas la nak menaip
saja jek ni nak buang sawang-sawang yg dah penuh kt blog aku ni..**dah buang tau dak alex
jangan marah..kang kene jual

minggu sebelum pegi sarawak tu aku hang out dengan kawan aku si Joice. suke-suke aku jek kan pegi lepak-lepak. mentang-mentang laki aku tak der..huahuahua..
pegi BPmall..kt dalam tu ada rakaman Bang Bang Boom. kitorang tengok ler kejap
pastu pegi tengok drift.
best giler..sampai pukul 6 lebih tak perasan aku belum asar lagi..dah tumbuh tanduk ke ape aku ni

ok la..ok la..
tak nak bebel lagi tengok jek la gambar kt bawah ni k.


bang bang boom..yang pakai cap putih tu artis. aku pun tak tau nama die. tp aku ingat die ni berlakon cite Spa-Q (anak Qistina).
makan asap siot..

pro ke tak pro tak tau ler...tp memang aku sukeee..



Monday, October 19, 2009

sonyap jo..ape kes??

salam semua..
lama bebenor aku tak sentuh blog ni..bukan merajuk pun..cume macam tak der mood nak menaip ni.
lepas en zul balik ke sarawak..memang la mood aku menjunam terpacak kt lantai..

sebelum suamikus blk ke sarawak die bawak aku pegi klinik..
sebab perut aku asik sakit jek la..sakit kt sebelah kiri..dh mcm2 klinik aku g..
last2 g klinik yang ala2 pakar la kununnye..ahaks

Pegi kali petama..doc check aku punye air kencing..
pastu die suruh dtg balik lagi seminggu untuk amik darah..
so aku dtg balik lepas seminggu untuk amik darah..
kire ni complete testing la..sume jenis cancer dalam badan aku die bole detech

tunggu punya tunggu..lebih kurang 4 hari result pun keluar.
doc call aku bgtau aku result dah boleh tgk..
jantung mcm nak gugur ni..mcm2 perasaan la yang aku rasa

tp alhamdulillah..
doc bgtau everything is ok..
even cholesterol dalam badan aku pun paras2 hidung jek..tak over the limit la..
huh..lega yang amat..
paling aku nk dengar bila doc bgtau perut aku tak der masalah..
tak der kanser usus..tak der kanser ovari..tak der kanser servix..
even breast cancer pn tak der..sume jenis kanser la aku tak der...alhamdulillah...

abis tu..aku sakit ape ni???
aku dah berabis lebih rm500 untuk check darah jek tau tp tak dapat kesan lagi..
doc kata mungkin gastrik aku yg semakin teruk..

tp skg ni alhamdulillah la..
doc bekal kn aku ubat..sekarang mcm semakin baik..**suke2..bole mkn mcm2..hihihi



ni baru separuh dr ubat yang aku mkn..
ok la..
sebenarnya hari ni aku keje half day jek..
bukan malas ok..**tp ada gak cket2 la
petang ni kul 5.40 aku punya flight ke sarawak..jumpa my luv la..hehehehe
aku cuti dari 19hb sampai 28hb..giler kuaser tak..hahahaha
sesuka ati aku jek kn nk cuti..
to en boss..kalau2 u tak suka i kje u fired jek i..hahahaa..verlagak ye

hati berbunga2 ni nk jumpa en zul..
hehehe...ok la..
bye2

Friday, October 2, 2009

ponteng keje??

semalam..kalau kawan2 YM aku perasan aku dah offline lebih kurang kul 12 lebih. mood nak keje tu..masyaAllah..malas tahap gaban
pulak tu pagi2 tu hujan renyai2..sedap woo tdo
aku cakap ngn suami kus..malas la nak keje..ponteng bole tak??**wat muka seposen**
halfday la..suami kus cakap..**yes aku berjaya jd pelakon pg tu**
so..g la keje pg tu..kul 12 lebih aku dah siap2 nak balik..

suami kus datang amik..
dari lps raya aritu sampai minggu ni suami kus jadi pak supir.
pagi dia antar..tengahari datang lunch sama..then petang balik keje amik.
sehari minyak kete rm20..giler ko
ala sampai minggu ni jek.. minggu depan suami kus dh balik sarawak..huaaa

ko dah melalut ke mana dah ni..
sambung cite tadi..
tengahari tu aku balik..tapi tak tau nak g mana
saja sebenarnya nak manja2..hihihi..

so kitorang plan g bank dulu..aktifkan Rhb bank aku.
pastu kitorang g la tempat yang aku tak minat langsung..tah nape tah
sepanjang hidup aku 28 tahun ni ada la 3 kali aku g tempat tu.
tu pun setelah didesak oleh kwn2 ku yang budiman..wah gitu

ntah ler..
memang aku tak minat ler nak g sana
ni pun sbb suami kus memang suka sangat g tempat tu.
aku ikut jek la
kang nanti die ajak pompuan lain..nangis guling2 aku

tadaaaaa...


kitorang g tgk wayang..

aku tak suke..tak suke..**tak suke tak suke pun ko sempat posing jugak kan..

tapi g jek la..temankn laki kus itu

die nk tgk cite ape tah..aku ckp kalau nak aku temankn kene la tgk cite yang aku nak tgk..

so..laki kus itu ikut la kehendak isterinyess ini..

hehehe..baik tak laki kus itu..

kitorang tgk JIN-NOTTI

lawak la jugak..ada unsur2 pengajaran

macamana kumpulan2 jin ni menghasut manusia kite bole tgk kt situ

yang kelakanye..1 panggung tu kitorang berdua jek..wakakakakaka

memang tak ramai yang dtg wayang..maklum ler kn time keje.

cume orang2 mcm aku jek yang dtg...lalalala..padan muka aku


rasa bole guling2 jek kt wayang tu..
konon amik couple sit..muahahaha..semua sit aku bole lepak
lepas tengok wayang ape lagi kitorang nak wat..melantak la
aku bawak suami kus g makan kat restoran thai.
dah lama aku pukul canang kt dia makanan kt situ memang sedap gilozz
tp asik tak sempat jek
so semalam aku bawak la ke sana
terdiam jap en zul..
aku : mcmn??puas ati tak??**en zul sgt cerewet psl mkn wokeh
en zul : huh..memang power.puas ati
aku : ucap la syabas kt syg sbb bwk b tpt yang best..**gilozz nya aku
en zul : syabas inspektor sahab..hahahaha**sambil salam aku..dua2 gilozz
pastu en zul bg ayat tak tahan kt aku..
en zul : syg masak la sebijik mcm ni...huh gilozz ko
aku : ok..bole..kalau syg masak mcm ni bertambah tak syg b?
en zul : mesti la..bertambah tambah tambah syg..bkn kata tiap2 bulan blk, tiap2 minggu blk..** sarawak-johor..tiap2 mggu blk.giler meroyan ke ape??
aku : ok..nnt klu syg msk sebijik mcm ni klu tak balik tiap2 mggu siap eh
huuuu...aku masak tak sedap ke??sila jwb ye en zul
sedap kn??..muahahha..tp tak sesedap kt restoran ni la..ku akui hahaha
memang kelas tau die msk..berpatutan la ngn harga die
bole dikatakan sume orang thumbs up la...
jom la kite layan ape yang kitorang mkn ni..


tomyam campur..ada ketam besar..best.kailan ikan masin..milo ais



tomyam campur.. tak sesuai ditonton untuk mereka yang berpuasa




ayam masak lemon..crispy..air sirap bandung



aku close up cket..sbb aku sgt tetarik kt bunga lobak die tu..cantik tau
pastu kitorang pun balik la..nk kejarkn sembahyang asar kt umah
jangan tak tau..balance kitorang mkn tu kitorang tapau tau..
nampak tak kesedapannye tu..
mai la datang batu pahat aku bawak korang ke situ
sure trus duduk batu pahat punya la..
hahahhaha
nota noti : masak sebijik mcm tu..siap nak ada bunga lobak tu??how come b..zalim tau..hisk..hisk
mcm nk g lagik jek ptg ni??bole b??

Monday, September 28, 2009

raya yang penat...

di hari raya pertama






raya yang penat ke aku yang penat beraya??


dah 10 hari kite beraya. sepanjang 10 hari beraya ni tak der sehari pun aku duduk umah tgk tv.


penatnye badan ni tak tau la nak cakap macamana..


tahun ni kan kali pertama beraya dengan kuage mertua..so bertambah la sedara mara aku yang nak kne datang umahnye..


yang bestnye aku dapat duit raya tahun ni. mcm tak caya kn?? capai ratus la jugak.


gelak syaiton masa dapat duit raya tu..** bole wat duit minyak kete..huahuahua...**


sabtu lepas aku balik umah MIL aku kt segamat..on my way ke sana tu aku borak2 ngn dengan suami kus pasal nak wat alignment kete aku ni..lama nau dah tak buat.
dalam dok borak2 tu sekali suami kus terlanggar lubang..
adoiiii..bergegar rasa jantung


pastu tetiba jek aku dengar mcm ada bunyi jek kete aku. kitorang berenti tepi jalan.


huh..tayar aku dah flat dah..masa tu terbayang2 duit terbang.huaaaaaaaaaaaa


kitorang pun g la kedai tayar..nak tukar terus tayar tu sekali rim bengkok la pulak..


bukan 1 rim yang bengkok..3 rim skali bengkok.


tak kan la cina kedai tu nak bagi aku beli 3 rim jek..sape lagi nak beli yang 1 lagi tu..so paham2 sendiri ler kitorang kene la beli rim baru..


rim baru dengan 4 tayar skali tukar..terbang duit suami kuss.huaa....**hadiah hari raya katanya


tak terpikir pun nak tukar2 rim ni...ingat nak tukar tayar jek..ha hambik ko..4 rim 4 tayar sekali.

aku ni bukan la obsess sangat pasal benda2 ni..asal bole jalan ok dah..

ha ni la hadiah hari raya suami kuss..kalau tak langgar lubang aku tak dapat hadiah ni.





cite pasal ahad lepas..aku g melaka umah geng2 9VOS. setahun sekali baru la nk jumpa..
tapi tak der gambar la nk upload sebab tak bergambar pun asik dok berborak jek sampai lupa nk posing..

first g umah dak alex..pastu umah dak owie..pastu umah dak yus..pastu umah dak ajay..last skali umah dak bad.
ingat nak jeleskn kengkawan yang tak dapat join..wink wink..

niat tak baik tu pasal ler tuhan bagi aku lupa..huahuahuahua..
pada kawan2 yang sudi menerima kunjungan aku ngn suami kuss terima kasih ler banyak2..korang memang best la.

pada kawan2 yang tak dapat join memang rugi giler..best tau..asik makan jek.hihihihi


nota noti : masa nak balik semalam rasa sedih la pulak. sob..sob..

Friday, September 18, 2009

selamat hari raya..




tinggal lebih kurang sehari jek lagi ramadhan yang mulia akan melabuhkn tirainya.. lepas ni kite sebagai umat islam yang sememangnya bersyukur atas nikmat yang diberikan ini akan sama2 menyambut kedatangan syawal.

mcmn persiapan korang nak raya ni?? harap2nya persiapan raya ni tak la keterlaluan.. memang kite disuruh untuk bergembira di hari raya tapi jangan la kita lupa pada yang terlebih dahulu menyambut panggilan Illahi..sayu rasa hati.

ok la..sempana bulan penuh keberkatan ni aku nak mohon maaf pada semua kawan2 yang kenal mahupun tak kenal..sekiranya ada keterlanjuran kata ke..terngumpat ke..terngata ke..harap2 kite sesama ler memaafkan..

selamat hari raya..maaf zahir dan batin..

nota noti : yess..berat aku dah turun 4kg puase ni..now berat aku 44kg.hehehe..jgn raya nnt naik udah ler..huhuhu..


Thursday, September 10, 2009

lelaki macam kucing ke??

pagi-pagi dah dapat forward email dari suami kuss.
ha ape motif??? ish..nk kene ni..
ada yang betul ada jugak yang tak betulnyer..tak bole la sama kn manusia ngn haiwan. kn?kn?
TAPI..yang baik kte jadikn panduan..idok gitu??
moh ler baca..

Lelaki ini boleh diibaratkan seperti seekor KUCING JANTAN. Mengapa?
1) Kucing jantan suka dibelai. ~
Ya, memang lelaki suka sangat dibelai oleh perempuan, tak kira la awek ke, isteri ke, ibu ke... Memang mereka suka dibelai tetapi AWAS, mereka mungkin akan mencakar anda jika anda mengasarinya. Jadi berlembut la dengan lelaki. Mereka tak suka yang wanita kasar.

2) Kucing jantan kuat makan & cepat lapar ~
Kucing memang kuat makan & akan mudah menjadi cepat lapar. Jadi, paham ajelah, bukan setakat makanan sehariannya aje yang perlu dijaga, "makanan" batinnya juga perlu dicukupkan. Jadi, jagalah makan minumnya. Seorang suami suka masakan isterinya. Kepada yang bertitle Girlfriend, belajarlah masak dari sekarang. Yang bertitle isteri, masak lah untuk suami jika tidak mahu dia mencari lain. Jika tak tahu, belajarlah. Tak sia-sia kalau tambah ilmu rumahtangga ni.

3) Kucing jantan kuat tidur ~ **ish tak suke tul ler laki kuat tido, lembap pemikiran**
Lelaki memang kuat tidur (tp ada juga yang jenis tak kuat sngt, tp bilangannya amat sikit). Dan kerana itu, bagilah peluang kepada lelaki untuk tidur secukupnya, jika tidak, ada yang akan mengamuk lebih teruk lagi jadi seperti kucing, dia tidak akan mengamuk tetapi akan beralih tempat tidur. Anda mahu suami anda beralih tempat tidurnya ka???? Jadi, jangan kacau time dia tidur.

4) Kucing jantan kuat merayap ~
Lelaki juga sama seperti kucing (selalunya lah). Mereka gemar merayap & melepak, selalunya dengan kawan2 (ni tak sama dengan kucing). tetapi sebagai penjaga kucing, selalunya kita akan melepaskan kucing kita keluar, kerana kita tahu dia akan pulang sendiri. Begitu jugak lelaki. Agak sama kan??? TETAPI, jika kucing mahal/baka baik, selalunya kita akan mengurungnya di dalam sangkar kan. Cuba kita lepaskan dia, confirm dia akan lari sebab dah jumpa kebebasan. Kesimpulannya, janganlah "kurung" lelaki.

5) Kucing jantan mahal/baka baik makan Friskies, kucing jantan kampung makan ikan lauk nasik ~
Sama cam lelaki, ada lelaki tastenya camni, ada lelaki tastenya camtu. Kita kena faham taste lelaki itu dahulu, sebelum kita buat satu relationship dengan dia. Kite kena saling memahami.

6) Kucing jantan tak suka dipaksa ~
Ermmm, ni memang sangat2 betul. Sama cam lelaki, lelaki ni amat pantang dipaksa. Dia paksa tak ape, (tengok kucing, dia akan mengiow kat tuannya selagi tak dapat makanan). Macam kucing, kita takleh paksa dia tidur, takleh paksa dia makan & takleh peluk dia dengan paksa. Nanti kena cakar babe!!! Janganlah memaksa lelaki. Bagi dia space dia tp dalam masa yang sama pantau. Jangan sampai dia main kayu 3 plak.

7) Kucing jantan takkan pernah setia kat seekor kucing betina ~
Kalau diikutkan ini tak berapa sama, tp ada persamaannya. Ikut kajian, hampir 78% (berdasarkan majalah Cleo keluaran bila ntah), lelaki takkan akan kahwin dengan girlfriend pertama dia (pls note: secara specificnya bukan cinta pertama tp first girlfriend pertama dia). Begitu juga dengan lelaki yg modern (of coz) dan bkn yang conservative, selalunya tidak akan berkahwin dgn first girlfriend dia. Tetapi ada juga la species lelaki yang memang setia pada yang satu dari girlfriend pertama & jenis taknak tukar-tukar girlfriend/isteri (yang tu tak ikut perangai kucing la) **ala pempuan pn tak sume kawin ngn cinta pertama..hahaha tak nak ngalah**

** FIKIR-FIKIRKAN LAH YE........ Jangan marah ye org lelaki.... Benda ni nampak cam suka-suka tp ada faktanya juga... Luu pikirr laa sendiri...Wah. .wah..kah. kah..kah. ."Meowwwww. ..."..ahaks

nota noti : kalau lelaki cam kucing jantan pempuan cam kucing betina la kn?? ala tomeiiii...


Monday, September 7, 2009

mood raya..mood raya..

entri terlampau tak ni?? **lama lg nk raya la mak cik oii** cam over jek kan..
hehehhe..lantak la korang nak cakap ape.
mood raya aku dah start dah.
semalam aku dah start wat kuih raya.yea yea..
kuih pertama dan wajib adalah kuih kat atas tu la..tart gulung..
aku start buat dari kul 9 mlm sampai la kul 11 malam..
sambil buat sambil makan..tu yang tak penuh-penuh 1 bekas ni..hihihihi
anak-anak sedara aku pun join jugak wat tart ni..tu yang banyak kne 'ngap' jek tu..

tu la aktiviti aku weekend semalam ni selain menyiapkan langsir aku yang 90% siap.
opppss..lupa lak. aku ada g shopping jugak ler..
aku g cari kain samping en zul....**satu baju satu samping katanye...adoiyai**
sib baik la dapat yang match dengan baju.........**jenuh aku cari tau..gambar tak leh,tak suprise nnt**

ok la...jumpa lagi ye tawan-tawan ku.
selamat membuat persiapan raya..

Wednesday, September 2, 2009

semoga rohnya dicucuri rahmat

salam sume
tetiba emosi aku jd sedih..
patutnya aku publish post ni sabtu lepas
tapi aku tersangat la bz nyer ye kwn2ku sekalian**bz wt ape tah**

ekceli sabtu lps genap 6 tahun pemergian abah aku..HJ ABU BAKAR BIN HUSSIEN
abah ku meninggalkn kami sekeluarga pada 3 NOv 2003 bersamaan 8 ramadhan.
hari ahad 2 Nov kami sekeluarga berkumpul kt umh..
adik beradik aku ada 8 orang..tapi hari tu cume ada 7 jek sbb abg aku masih lg kt London.
hari tu abah aku mengira anak die..
''ada 7 jek anak abah kt sini, sorg lagi tak der kt sini''..abah aku ckp.
mlm tu ada akak ngan abang yg balik ke rumah masing2..sbb soknyer isnin keje

aku masa tu tengah cuti semester..nak naik ke semester 7.
so aku ada la kt umah smpai akhir minggu tu..
pagi isnin tu kitorg sahur mcm biase..
bila nk kejutkn abah untuk smbahyang subuh..tiba2 aku yg ada dlm bilik terdgr suara abg ipar aku..
''ANAK-ANAK SUME..ABAH KITE DAH TAK ADER..''
masa tu aku terus keluar bilik menuju kt abah.
abah baring mengiring dah tak bernyawa lagi..
aku menangis..menggigil seluruh badan aku..
kitorg masih lagi tak percaya dengan ape yang berlaku depan mata ni.
br malam tadi berbual2 ngn abah..
pagi tu abah pergi tinggalkn kami semua..

Ya Allah..berat dugaan ni..
pagi tu aku kol sume adik beradik dan saudara mara aku..
aku masih lagi terngiang2 kt telinga ni..
abah ckp dengan aku..
''abah tak der harta nk bg kau..cume abah bg kau pelajaran untuk masa depan kau''..
Ya Allah..aku terlalu rindu insan ini..
insan yang banyak bagi aku dorongan dalam pelajaran sampai aku berjaya sekarang..alhamdulillah..
aku terkilan.. dia tak dapat merasai hasilnya..
abah jugak tak dapat rasa duit gaji aku...
semasa hayatnya abah aku adalah seorang Qari dalam pertandingan membaca AlQuran.
aku sangat bangga dgn abah sbb abah berjaya sehingga mewakili negeri Johor.
tapi waktu tu aku lum lahir lagi..
waktu lapangnya abah menghabiskan masa kt kedai runcit dan kadang2 mengajar orang mengaji
suara abah memang klass..
abah aku jugak ajar anak2 die mengaji berlagu..
alhamdulillah..aku mula mewakili sekolah dan daerah start aku darjah 3 sampai la aku kt matrix..
aku sangat bangga dengan abah..
**ni la dia hero dalam hidup aku..aku tak ingat tahun bl ni..abah dgn kek sempena hari bapa**


**antara piala yang abah menangi**



**ni piala antik..piala2 ni milik abah jugak**


**tinggal kenangan..gambar abah masa muda2 dulu..teka la abah aku yg mn 1**


semoga rohnya dicucuri rahmat..
aku rindu abah..
Al-Fatihah..



Tuesday, September 1, 2009

cite bukak puasa..

salam sume..
selamat menyambut hari kemerdekaan pd sume rakyat malaysia yang bc blog ni..
disamping menjalani ibadah puase suasana sambutan pun agak meriah la jugak kn..
arini aku nk cite pasal bukak puase weekend aritu..
akak aku a.k.a ngah menjemput sume adik beradik bukak puase kt uamh die di kluang.
tak der ler jauh sgt dr umah aku..dlm 45min jek smpai..
memandangkn sume tak kje kn weekend tu so tak der alasan la tak dpt dtg..
cume en suami ku jek yang ada alasan kukuh tak dpt join.hihihihi..

aku sampai umah ngah dalam pukul 6 lbh kot sbb sebelum tu aku dok sibuk g Prima Moda cari langsir untuk raya..hehehhe
bak kata abg ipar aku..'dtg bwk perut jek'..hahahha...untung bwk perut jek.kalau bwk tepen**mangkuk tingkat**lg la teruk..
menu yang disediakn ptg tu mcm2 ada..
nasi beriani ada..mee goreng ada..bubur kacang durian ada..buah2 tempatan ada..
byk lg la..
sampai aku rasa perut ni ketat sgt lps mkn.huahuahuaha
mggu dpn plan bukak puase umah abg aku kt jb plak..
tp jauh sgt la plak..kne pk 3 4 kali ni..
ok la..jom layan gmbr2 ni..


**sebahagian menu yang masuk dlm kamera aku ni**

**time rakus amik makanan..tak bole letak mknn kt bwh sbb ramai sgt kuage aku tak cukup tpt nk ddk..umah akak aku ni byk perabot**



**ha yang ni pose comel sementara tggu buka puase..kolam ikan baru akak aku**



**cantik sgt kolam ni aku suke..dr yang lama yang ni lagi cantik.duitnye pun cantik gak.berbaloi baloi**

Monday, August 24, 2009

tah ape2 tah...

**sape punya kje la ni...**

salam ramadan lg kt sume..
hari ni dh masuk 3 hari berpuase..
kejap jek rasa kn..
aku tak tau nk cite mcmn psl benda kt atas tu..
bl tgk balik terasa mcm zaman muda2 lg la plak..huhuhu
tp bl pk balik..rasa takut la plak..
mesti ada org yang sentiasa tgk aku g kje ni..
ari sbtu lps time blk kje....**kilang komunis tul puase pertama pun kje**
bl smpai kt parking kete tetiba ada satu kertas terselit kt pintu kete sblh driver
aku amik la kertas tu nk buang..
tetiba ati mcm xbest jek sbb aku xpnh pn selit kertas kt situ
aku tgk la kertas tu..
skali..
tertulis mcm kt atas tu ha..
mak aiii..
aku terus kol en zul..
aku ketakutan ler..sbb kot2 ada org yg perhatikn aku selama ni
oiii...aku dh kwin daa..
tak kn ler tak perasaan kekadang suami kuss anta akuss g kje..
aku tak tau ler sape yang selit kn tu
nk berkenalan ler pulak..
aku jd takut nk g kje..
aku tak der rupe bini org ke??
mmg buta kayu tul mamat tu..

Friday, August 21, 2009

selamat berpuase..

alhamdulillah...
tahun ini kite jumpa lagi untuk sama2 menjalankan ibadah puasa..
maknanya Allah swt masih memberi peluang untuk beribadah kepadaNya..
dikesempatan ini saya **tetiba jd baik la plak**..
nak mohon ampun dan maaf klu ada salah dan silap pada sume kwn2..
yang dah singgah kt blog ni..
mn la tau ada yang tak senang dgn ayat2 saya ni..mtk maap la ek..
bkn raya jek tau mintak maap..
kita sama2 berharap ramadhan kali ni kite dpt menjalanknnye dgn penuh kesyukuran dan keinsafan..
bila dh start puase ni ad byk la benda yang bermain2 kt kepala ni kn??
antaranye.....**yg bermain kt kepala hotak aku sbnrnye**
  1. baju raya dh siap lum ek?
  2. kuih raya nk buat ke beli ek?
  3. ada tak brg2 umah yang nk kne ganti ek?langsir ke..sofa ke..
  4. bape ek budget nk bg budak2 ni duit raya?
  5. nk raya kt mn tahun ni??

**bp byk ek daa

ha..tu la perempuan..

byk sgt benda dlm pikiran bila dh start nk pose....**bkn pk nk pose pk nk raya yg lebih**

tp tu la...kite kene ada perubahan..

klu dulu terawih rongak2..

tahun ni klu bole jgn ler rongak2...**uik mcm aku jek tuu?huahuahua**

apa2 pun yang kite rancang dan kite buat jgn la keterlaluan..

elakkan pembaziran..

yang penting kite jlnkn ibadah ini dgn ikhlas utk beribadah kepadaNya..

semoga kite sama2 dpt keredhaan dariNya..insyaallah..

selamat berpuase...

Monday, August 17, 2009

tag dari dak alex..."gambar wow"

haluuu..
dh lama dh aku tak tunaikn tag dr dak alex ni..
aku tak tau la mcmn yg dikatakn 'wow' tu..
agak2 mcm ni kot....**aje teruk no muka aku tau**
huahuahua...
sori alex klu tak memenuhi kriteria yang ko maksudkn....**ayat tak tahan**
tp aku rs mmg 'wow' la ni sbb aku xpnh pose mcm ni..
publish kn plak tu..
tebal muka ni tau...hehehhe




**safety helmet pinjam laki aku punye..kredit utk en zul**

Thursday, August 13, 2009

aku dan cine..

haluuuu..

kalau tgk entry dak alex cite psl BI..

entry aku ni cite psl bahasa cine plak..

salah ke klu belajar bahasa cine???

mmg aku dr dulu nk sgt belajar..

di tambah pulak aku kje ngn company cine ni lagi la teruja..

hehehehe..

salah tak?? tak salah kn??


bukan sbb org kata aku ni mcm cine aku nk belajar bahasa cine..

ha??tak caya ke??

bukan nk menunjuk2 yek tp ni cite tak bape pelik tapi benar..

ada byk insiden yg berlaku..

ms aku nk naik flight nk balik Johor ada la sorg perempuan tu ckp cina ngn aku..

aku diam jek la.. **mn ada muka aku mcm cine??

lps tu die ckp "u bukan cine ke??"

aku ckp ler "bukan..i'm malay" **ish tak nmpk ke aku pakai tudung? kau fikir aku cina muslim yaa??

die ckp lg " ohhh..sory. u mcm cine la.."

aku senyum jek la...

tak kan nak melompat2 kt situ kegirangan

tu antara yg latest la org panggil aku cine..

even my hubby pun kadang2 panggil aku amoi....ahaks


wat ever la..

yang pasti bukan sbb org panggil aku cine aku nk belajar bahasa cine okeh..

sbb aku mmg minat...**dah ckp ngn en zul anak kite nnt masuk sekolah cine tau..heheheh

en zul pun galakkn..

nampak ni die belikn aku dictionary ni..thank u b..



moral of the story: kalau tau banyak bahasa kn lebih bagus...



Wednesday, August 12, 2009

jom layannnn...

hye..
hari ni mood so-so..
malam td br balik dari sarawak..
tak best tul..
tinggal la en zul..huaaaaaaaaa
kire banjir la jugak airport sibu semalam..*banjir ngn air mata aku

dalam pangkuan en zul..auwww...dlm speedboat


aku sampai JB kul 7.40pm...
abg pilot tu bwk laju la pulak..
patutnye sampai 7.55pm
huh..
tak pela janji aku sampai dengan selamat..



ok la..
post kali ni aku nk share la ape yang aku buat sbg isteri mithali..
hua hua hua...jgn marah haa..
lps en zul g kje tu aku sorg2 la kt umah
aje bosan la pulak..


kt bawah ni ada gambar2 antara hidangan aku untuk suami tercinta...ahaks
ada yang tak sempat nk amik gambar...dah kene serang
lapar tahap rakus la tu..
ok...jom layannnn



nasi ayam.... yang ni kene komen cket ngn en zul. huaaaa...


sarapan pagi....kue teow goreng..sedap kata en zul


ha yang ni mmg aku geram..en zul beli en ketam. hidup plak tu. sehari tak mati2. tgk la tu smpai tingkap die nak naik. aku aje bergaduh jek ngn en ketam ni


padan muka ko en ketam...dh jadi santapan kitorg..ketam masak lemak cili api..berapiii


lempeng mkn ngn kari ayam...niat di hati nk masak roti jala. skali jala aku tak jadi..last2 jadi lempeng. sdp jugak kata en zul



ape2 pun alhamdulillah..

jadi gak plan aku nak masak2 utk en zul.

harap2 en zul puas hati dengan ape yang dh aku buat untuknyer..

sekiranya ada ape2 kekurangan harap di ampunkn..

ampun patik tuanku..







Monday, August 10, 2009

kronologi...sesi merisik

hari ini...

10 ogos 2009 genap setahun aku pakai cincin risik ni..

hari ini..

10 ogos 2008 keluarga en zul datang merisik aku lepas zohor..

terkejut beruk aku masa tu..

kuage aku pn sendiri macam tak percaya..

ingatkn main2..rupa2nyer betul..

ni la die namanye JODOH..

mmg aku tak sangka semua ni berlaku begitu cepat..


hari ni jugak la pada tahun lps aku berjumpa kuage bakal mertua buat pertama kalinyer..

takut memang la takut..

tuhan jek yang tau dalam hati ni...

yela...

mana la tau kot2 bakal mertua aku ni tak berkenan ngn aku..

tapi alhamdulillah...

semuanya berjalan lancar..

majlis pertunangan pun dh ditetapkan..

alhamdulillah...

akhirnye aku menjadi miliknya..

syukur..
eh lum lagi daaa...
baru merisik...tunang pun belum
aje gatal jek bunyinyer..
hehehhehe...

ni la cincin merisiknyer... dh setahun pn tersarung kt jari aku